Przepis:
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka chili
- 1 łyżeczka kuminu
- 500g mielonej wołowiny
- 1 kostka rosołowa
- pomidory w puszce
- puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka kakao
- sól, pieprz, majeranek, papryka w proszku
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w kostkę, przyprawiamy chili, kuminem i papryką w proszku, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut.
Do garnka wrzucamy mięso, zwiększamy ogień i smażymy aż wołowina będzie brązowa. Po tym czasie zmniejszamy ponownie ogień i wlewamy kostkę rosołową rozpuszczoną w 300ml wody i pomidory w puszce. Dodajemy majeranek, cukier i przecier pomidorowy, dusimy całość 20-30 minut.
Następnie dorzucamy opłukaną fasolę z puszki i łyżeczkę kakao i całość zostawiamy na ogniu kolejne 10 minut. Gotowe. Najlepiej smakuje podawane z ryżem i kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz