Masa serowa:
- 1kg mielonego twarogu
- 300g białej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 2 ubite białka
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 200g ciastek czekoladowych
- 70g masła
- 50g ciemnej czekolady
- 200g malin
- 2 łyżki cukru
Maliny miksujemy z cukrem i przecieramy przez sitko.
W rondelku topimy masło z czekoladą i łyżką kakao i mieszamy z dokładnie pokruszonymi ciasteczkami. Powstałą masą wykładamy dno i boki tortownicy i wstawiamy ją do lodówki aby dobrze zastygła.
Twaróg mieszamy łyżką z roztopioną białą czekoladą, cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy na jednolitą masę, którą wlewamy do tortownicy. Na wierzch łyżką wykładamy mus malinowy i rozprowadzamy go nożem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy nasz sernik i od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 65 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc) wtedy smakuje najlepiej. Podajemy ze świeżymi malinami.
Smacznego ;)
cudny, dwukolorowy :) i ten mus <3
OdpowiedzUsuńwygląda prześlicznie i lekko! poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wybornie :)
OdpowiedzUsuń