wtorek, 3 kwietnia 2012

Karkówka w coca-coli

Niby dziwne połączenie, ale efekt końcowy jest wyśmienity. Rozpływające się w ustach mięso z pysznym sosem słodko- kwaśnym i odrobiną ostrości. Przepis wart wypróbowania. Polecam.

  Przepis:
  • 2 średnie cebule
  • 500g karkówki (4 plastry)
  • 6 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz, słodka papryka
  • 250 ml coca-coli
Wykonanie
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na dno naczynia żaroodpornego, karkówkę doprawiamy solą, pieprzem i papryką i układamy na cebuli.
Ketchup, musztardę, majeranek i coca- colę mieszamy razem i zalewamy tym karkówkę. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na około godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy jeszcze na 15 min w piecu. Gotowe!

4 komentarze:

  1. Wierzę, że dobra - dziękuję za pomysł. Robiłam skrzydełka w coca-coli i były wyśmienite. Chętnie wypróbuję przepis z karkówką.

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam dziś na obiad! mega pycha :) jutro wrzucę na bloga, to podzielę się linkiem :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2012/08/karkowka-w-coca-coli.html tu wykorzystałam Twój pomysł. Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń