wtorek, 3 kwietnia 2012

Makaron z krewetkami i czerwonym pesto

Póki nie ma jeszcze pachnących i świeżutkich pomidorów najlepszym rozwiązaniem są pomidory suszone. Ich zapach i aromat sprawia, że dzisiejsze danie smakuje cudownie.

 Przepis:
  • mała cebula
  • 250g krewetek
  • ulubiony makaron
  • 3-4 łyżki czerwonego pesto
Pesto:
  •  4-5 kawałków suszonych pomidorów
  • garść orzeszków pinii
  • garść tartego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Wykonanie
Składniki na pesto dokładnie mielimy ręcznym blenderem.
 Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i rumienimy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, i dorzucamy krewetki. Całość smażymy kilka minut i dorzucamy do tego nasze pesto. Trzymamy jeszcze chwilkę na małym ogniu, aż pesto się zagrzeje. Podajemy z makaronem, posypane tartym parmezanem.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz