wtorek, 18 września 2012

Zupa Pomidorowo-Paprykowa

Przepis ten pochodzi ze strony BBC Good Food i jest warty spróbowania. Polecam...



Przepis:
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka pomidorów
  • 850ml bulionu
  • małe opakowanie jogurtu greckiego
  • pół ogórka
  • kilka listków mięty
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Na rozgrzanej oliwie dusimy posiekaną cebulę, czosnek i marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy pokrojoną paprykę i chili, trzymamy na małym ogniu około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Do garnka wlewamy pomidory z puszki i bulion. Całość gotujemy przez kolejne 15-20 minut.
W międzyczasie obranego i pozbawionego pestek ogórka ścieramy na drobnej tarce i mieszamy z jogurtem i posiekaną miętą.
Zupę doprawiamy, miksujemy i przecieramy przez sitko. Podajemy z kleksem jogurtu.
Smacznego ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz