Przepis:
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 3 czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- puszka pomidorów
- 850ml bulionu
- małe opakowanie jogurtu greckiego
- pół ogórka
- kilka listków mięty
- sól, pieprz
Na rozgrzanej oliwie dusimy posiekaną cebulę, czosnek i marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy pokrojoną paprykę i chili, trzymamy na małym ogniu około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Do garnka wlewamy pomidory z puszki i bulion. Całość gotujemy przez kolejne 15-20 minut.
W międzyczasie obranego i pozbawionego pestek ogórka ścieramy na drobnej tarce i mieszamy z jogurtem i posiekaną miętą.
Zupę doprawiamy, miksujemy i przecieramy przez sitko. Podajemy z kleksem jogurtu.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz