wtorek, 18 września 2012

Chilli Con Carne

Danie idealne na deszczowe wieczory. Smaczne i rozgrzewające, a przy tym jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu.


Przepis:
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 kostka rosołowa
  • pomidory w puszce
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka kakao
  • sól, pieprz, majeranek, papryka w proszku
Wykonanie:
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w kostkę, przyprawiamy chili, kuminem i papryką w proszku, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut.
Do garnka wrzucamy mięso, zwiększamy ogień i smażymy aż wołowina będzie brązowa. Po tym czasie zmniejszamy ponownie ogień i wlewamy kostkę rosołową rozpuszczoną w 300ml wody i pomidory w puszce. Dodajemy majeranek, cukier i przecier pomidorowy, dusimy całość 20-30 minut.
Następnie dorzucamy opłukaną fasolę z puszki i łyżeczkę kakao i całość zostawiamy na ogniu kolejne 10 minut. Gotowe. Najlepiej smakuje podawane z ryżem i kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz