wtorek, 21 sierpnia 2012

Sernik z białą czekoladą i musem malinowym

Dzisiejszy sernik jest łatwy do upieczenia, nie opada, a dodatek samych białek powoduje, że po upieczeniu jest śnieżno biały, a co najważniejsze bardzo smaczny.

Masa serowa:
  • 1kg mielonego twarogu
  • 300g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 2 ubite białka
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Czekoladowy spód:
  • 200g ciastek czekoladowych
  • 70g masła
  • 50g ciemnej czekolady
Mus malinowy:
  • 200g malin
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Maliny miksujemy z cukrem i przecieramy przez sitko.
W rondelku topimy masło z czekoladą i łyżką kakao i mieszamy z dokładnie pokruszonymi ciasteczkami. Powstałą masą wykładamy dno i boki tortownicy i wstawiamy ją do lodówki aby dobrze zastygła.
Twaróg mieszamy łyżką z roztopioną białą czekoladą, cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy na jednolitą masę, którą wlewamy do tortownicy. Na wierzch łyżką wykładamy mus malinowy i rozprowadzamy go nożem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy nasz sernik i od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 65 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc) wtedy smakuje najlepiej. Podajemy  ze świeżymi malinami.
Smacznego ;)



3 komentarze:

  1. cudny, dwukolorowy :) i ten mus <3

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda prześlicznie i lekko! poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń