czwartek, 2 sierpnia 2012

Pierogi z jagodami

To jest kolejny przepis z serii smaki dzieciństwa. Kto z was nie uwielbia pierogów z jagodami? Fakt, ich przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale dla tego smaku warto się poświęcić. No to do dzieła.



 Przepis:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 450g jagód
  • 3 łyżki cukru



Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto do momentu jak będzie jednolite i elastyczne. Odstawiamy na pół godziny, pamiętając żeby je przykryć.
Jagody słodzimy i delikatnie mieszamy.
Następnie odrywamy po kawałku ciasta, wałkujemy je na cienki placek i szklanką wykrajamy kółka, na środek nakładamy po łyżeczce jagód i dokładnie składamy.
Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię i gotowe.
Oczywiście najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem.
Smacznego ;)

1 komentarz: