Przepis:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. gorącej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- 450g jagód
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto do momentu jak będzie jednolite i elastyczne. Odstawiamy na pół godziny, pamiętając żeby je przykryć.
Jagody słodzimy i delikatnie mieszamy.
Następnie odrywamy po kawałku ciasta, wałkujemy je na cienki placek i szklanką wykrajamy kółka, na środek nakładamy po łyżeczce jagód i dokładnie składamy.
Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię i gotowe.
Oczywiście najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem.
Smacznego ;)
Super wyglądają i pewnie tak smakowały.
OdpowiedzUsuń