Przepis:
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 250g kurek
- 1 cebula
- 200g boczku wędzonego
- masło, oliwa, sól, pieprz
Kurki dokładnie płuczemy aby uniknąć piasku między zębami. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła z oliwą i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy kurki, przyprawiamy i dusimy do miękkości (około 25 min.).
Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki a boczek w drobną kostkę. Na drugą patelnię wrzucamy boczek i czekamy aż się wytopi (jeżeli tłuszczu jest mało możemy dodać oliwy lub masła) i dokładamy ziemniaki. Całość smażymy na złoto-brązowy kolor i pod koniec dodajemy kurki z cebulą, wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku i podajemy.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz