wtorek, 7 sierpnia 2012

Ziemniaczki z kurkami

Dzisiejsze danie po raz pierwszy jadłam w restauracji i szczerze przyznam, że było bardzo smaczne. Po raz kolejny sprawdza się zasada, że im prościej tym lepiej... i taki jest właśnie ten przepis.

Przepis:
  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 250g kurek
  • 1 cebula
  • 200g boczku wędzonego
  • masło, oliwa, sól, pieprz
Wykonanie:
Kurki dokładnie płuczemy aby uniknąć piasku między zębami. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła z oliwą i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy kurki, przyprawiamy i dusimy do miękkości (około 25 min.).
Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki a boczek w drobną kostkę. Na drugą patelnię wrzucamy boczek i czekamy aż się wytopi (jeżeli tłuszczu jest mało możemy dodać oliwy lub masła) i dokładamy ziemniaki. Całość smażymy na złoto-brązowy kolor i pod koniec dodajemy kurki z cebulą, wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku i podajemy.
 Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz