czwartek, 20 września 2012

Leczo z Kiełbasą

Polska wersja węgierskiego dania. Smaczna, rozgrzewająca i pożywna potrawa, idealna na obiad i kolację.


Przepis:
  • 0.5kg kiełbasy
  • 3 papryki (mogą być różne kolory)
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • puszka pomidorów 
  • łyżeczka papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
W garnku na oleju szklimy cebulę, do cebuli dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i paprykę w proszku i chwilę smażymy. Do garnka dorzucamy pokrojoną paprykę i cukinię. Całość dusimy około 15 minut.
Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Na koniec doprawiamy do smaku i podajemy, najlepiej ze świeżym pieczywem.
Smacznego ;)



2 komentarze:

  1. idealne jesienne danie! :) rozgrzewa!

    OdpowiedzUsuń
  2. i ja będę robić za chwilę leczo ;) nigdy mi się nie znudzi, zamrożę i będę miała na zimę

    OdpowiedzUsuń