Przepis:
- 200 g pęczaku
- łyżka masła
- cebula
- 150 ml białego wytrawnego wina
- pęczek zielonych szparagów
- litr bulionu warzywnego
- pół cukinii
- 200 g piersi z indyka
- świeżo starty parmezan
- pieprz
Szparagi umyć, wysuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Do garnka wrzucić łyżkę masła, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulkę, zeszklić. Do cebulki dodać pęczak, dokładnie wymieszać, tak aby każde ziarenko pokryło się tłuszczem. Smażyć przez dwie minuty na średnim ogniu.
W między czasie indyka kroimy w nieduże kawałki i przyprawiamy według uznania. Smażymy na patelni grillowej do uzyskania złotego koloru.
Cukinie kroimy w plastry a szparagi (bez główek) w mniejsze kawałki. Warzywa układamy na blaszce, polewamy odrobina oliwy i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (3 minuty przed końcem dorzucamy główki szparagów).
Do kaszy wlać wino, zamieszać. Gdy kasza wchłonie cały płyn dodać wrzący bulion - 2 chochelki, wymieszać, przykryć. Mieszać od czasu do czasu. Gdy kasza ponownie wchłonie płyn, dodać kolejne 2 chochelki, wymieszać, przykryć. Powtarzać, aż skończy się bulion.
Gdy pęczak wchłonie ostatnią porcję bulionu, zdjąć garnek z ognia. Dodać parmezan, pieprz i razem wymieszać. W ten sposób przygotowane danie wykładamy na talerz a na wierzch wykładamy upieczone warzywa i indyka.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz