poniedziałek, 7 maja 2012

Kaszotto

Tak ja obiecałam będą przepisy ze szparagami i oto kolejny z nich. Kaszotto z grillowanymi szparagami cukinią i indykiem. Jest to danie, które robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni  bo bardzo  przypadło mi do gustu, mam nadzieje że wam też będzie smakowało.


Przepis:
  • 200 g pęczaku
  • łyżka masła
  • cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • pęczek zielonych szparagów
  • litr bulionu warzywnego
  • pół cukinii
  • 200 g piersi z indyka
  • świeżo starty parmezan
  • pieprz
Wykonanie:
Szparagi umyć, wysuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki.  Do garnka wrzucić łyżkę masła, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulkę, zeszklić. Do cebulki dodać pęczak, dokładnie wymieszać, tak aby każde ziarenko pokryło się tłuszczem. Smażyć przez dwie minuty na średnim ogniu.

W między czasie indyka kroimy w nieduże kawałki i przyprawiamy według uznania. Smażymy na patelni grillowej do uzyskania złotego koloru.

Cukinie kroimy w plastry a szparagi (bez główek) w mniejsze kawałki. Warzywa układamy na blaszce, polewamy odrobina oliwy i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (3 minuty przed końcem dorzucamy główki szparagów).

Do kaszy wlać wino, zamieszać. Gdy kasza wchłonie cały płyn dodać wrzący bulion - 2 chochelki, wymieszać, przykryć. Mieszać od czasu do czasu. Gdy kasza ponownie wchłonie płyn, dodać kolejne 2 chochelki, wymieszać, przykryć. Powtarzać, aż skończy się bulion.

 Gdy pęczak wchłonie ostatnią porcję bulionu, zdjąć garnek z ognia. Dodać parmezan, pieprz i razem wymieszać. W ten sposób przygotowane danie wykładamy na talerz a na wierzch wykładamy upieczone warzywa i indyka.
Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz