piątek, 4 maja 2012

Krem ze szparagów

Maj już się rozpoczął a razem z  nim sezon szparagowy i dlatego od dziś znajdziecie u mnie sporo przepisów ze szparagami. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam to warzywo i przygotowuję je na różne sposoby np. zupa-krem ze szparagów, na którą już dziś podaje przepis, a wiec do dzieła...


Przepis:
  • pęczek zielonych szparagów
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 2 szkl bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Szparagi opłukać i obrać do połowy długości. Odciąć same główki i ugotować na parze  około 2 - 3 minut. W garnku rozgrzać masło z odrobiną oliwy i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Łodyżki szparagów przekroić na połówki i dorzucić do pozostałych składników, wszystko razem dusić około 2 minut. Wlać bulion i gotować przez kolejne 2 minuty, aż szparagi będą miękkie.
Zmiksować na gładki mus blenderem razem z połową główek szparagów ugotowanych na parze, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotowe. Ja podaję krem posypany odrobiną parmezanu z grzankami czosnkowymi.
Smacznego ;)


1 komentarz: