Przepis:
- pęczek zielonych szparagów
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- 2 szkl bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Szparagi opłukać i obrać do połowy długości. Odciąć same główki i ugotować na parze około 2 - 3 minut. W garnku rozgrzać masło z odrobiną oliwy i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Łodyżki szparagów przekroić na połówki i dorzucić do pozostałych składników, wszystko razem dusić około 2 minut. Wlać bulion i gotować przez kolejne 2 minuty, aż szparagi będą miękkie.
Zmiksować na gładki mus blenderem razem z połową główek szparagów ugotowanych na parze, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotowe. Ja podaję krem posypany odrobiną parmezanu z grzankami czosnkowymi.
Smacznego ;)
to musi być pyszne !
OdpowiedzUsuń