poniedziałek, 9 lipca 2012

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Proste ciasto z owocami bez względu na to czy są świeże czy też mrożone. O tej porze roku polecam truskawki, jagody i wiśnie.


Składniki:
  • 350g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru 
  • 3 jajka
  • 300g jogurtu
  • pół szklanki oleju
  • truskawki
Kruszonka:
  • 50g masła
  • 10 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru 
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz truskawek) mieszamy mikserem lub trzepaczką do dokładnego połączenia się składników. Wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, a na wierzchu układamy truskawki.
Kruszonkę robię z roztopionego masła które mieszam delikatnie z mąką i cukrem, i wysupuję na ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Smacznego ;)


1 komentarz: