poniedziałek, 9 lipca 2012

Pizza ze szparagami i kurczakiem

Zawsze myślałam, że przygotowanie pizzy zajmuje dużo czasu, ale już teraz wiem, że nie jest to aż tak trudne zadanie. Ciasto z tego przepisu jest (jak dla mnie) idealne ;) więc do dzieła.

 Ciasto na pizzę:
  • 500g mąki pszennej, tortowej
  • 300 ml wody (najlepsza temperatura to 40 stopni)
  • łyżka soli morskiej
  • łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek
  • opakowanie suszonych drożdży
Biały sos do pizzy:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 200ml śmietanki
  • oregano
Składniki na pizze:
  • pierś z kurczaka
  • szparagi
  • ser żołty tarty
Wykonanie:
Rozpuszczamy w wodzie cukier, a potem wsypujemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną pracować. W międzyczasie wsypujemy mąkę do dużej miski i dodajemy sól. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn. Dodajemy 2 łyżki oliwy.
Najpierw wszystki składniki delikatnie mieszamy, a gdy jeż wszystko się ze sobą połączy zaczynamy wyrabianie ciasta. Robimy to tak długo (około 10-15 min), aż uzyskamy gładką i elastyczną kulę.
Na dno miski wlewamy odrobinę oliwy i równomiernie pokrywamy nią ciasto, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

W tym czasie możemy przygotować nasz biały sos i nadzienie do pizzy.

Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu przez około 3 - 4 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Wymieszać z ziołami.

Pierś z kurczaka kroimy w dość duże kawałki, doprawiamy naszymi ulubionymi przyprawami i krótko smażymy na rozgrzanej patelni.

Piekarnik nagrzewamy na maksymalną temperaturę i zaczynamy przygotowanie pizzy. Ciasto wałkujemy najcieniej jak się da, układamy na blaszce (z podanych proporcji wychodza dwie duże pizze, ale ciasto można też zamrozić), smarujemy sosem śmietankowym, układamy szparagi i kurczaka i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do nagrzanego piegarnika na kilka minut i gotowe.
Smacznego ;)

 








1 komentarz: