poniedziałek, 9 lipca 2012

Faszerowany Bakłażan

Prosty i smaczny sposób na przygotowanie bakłażana. Przygotowanie farszu nie wymaga dużego nakładu pracy, a jedzenie to już sama przyjemność.


Przepis:
  • 1 duży bakłażan
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • oregano, bazylia
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan do posypania
Wykonanie:
Bakłażana przekrajamy wzdłuż, miąższ z każdej połówki nacinamy ostrym nożem w kratkę, uważając, żeby nie uszkodzić skórki. Wydrążamy ostrą łyżką, kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i smażymy, aż będzie złoty. Dokładamy cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy zmięknie wrzucamy miąższ z bakłażana, mielone mięso i paprykę. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano i bazylią. Smażymy przez ok. 10 – 15 min.
Dodajemy pomidory w puszce (najlepiej posiekane), mieszamy i jeżeli sos jest kwaśny dodajemy odrobinę cukru, gotujemy aż sos zgęstnieje.
Farsz nakładamy w połówki bakłażana i zapiekamy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po wyjęciu z pieca posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz