Przepis:
- 1 duży bakłażan
- 250g mięsa mielonego
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- ostra i słodka papryka w proszku
- oregano, bazylia
- puszka pomidorów
- sól, pieprz
- tarty parmezan do posypania
Wykonanie:
Bakłażana przekrajamy wzdłuż, miąższ z każdej połówki nacinamy ostrym
nożem w kratkę, uważając, żeby nie uszkodzić skórki. Wydrążamy ostrą łyżką,
kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i smażymy, aż
będzie złoty. Dokładamy cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy zmięknie wrzucamy miąższ z bakłażana,
mielone mięso i paprykę. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano i bazylią.
Smażymy przez ok. 10 – 15 min.
Dodajemy pomidory w puszce (najlepiej posiekane), mieszamy i jeżeli sos
jest kwaśny dodajemy odrobinę cukru, gotujemy aż sos zgęstnieje.
Farsz nakładamy w połówki bakłażana i zapiekamy około 25
minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po wyjęciu z pieca posypujemy tartym
parmezanem.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz