środa, 18 lipca 2012

Kociołek meksykański

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Polecam kociołek meksykański. Danie szybkie i łatwe do przygotowania. Ja zazwyczaj robię w wersji pikantnej, ale jak nie lubicie ostrego smaku to po prostu dodajecie mniej chili. Warto spróbować.


Przepis:
  • 1 pierś kurczaka
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • mała puszka kukurydzy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • pół żółtej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • chili, sól, pieprz, kumin, kolendra
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami i smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, podsmażamy. Dodajemy paprykę i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy pół puszki pomidorów, czerwoną fasolę i kukurydzę. Danie dusimy na małym ogniu około 10-15 minut i doprawiamy do smaku. Gotowy kociołek podajemy z ryżem.
Smacznego ;) 

3 komentarze:

  1. Ale pięknie wygląda, zdecydowanie moje smaki, na tygodniu meksykańskim w lidlu kupiłam fasolę chilli i ostrą papryczkę w słoiku, zdecydowanie kociołek będzie w wersji pikantnej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście też wolę ten w wersji pikantnej...

      Usuń
  2. Mniam,mniam....a do tego pysznego dania dokupiłam w lidlu tortille i fasolę w ostrym sosie, bo akurat są dni meksykańskie:)

    OdpowiedzUsuń