środa, 21 marca 2012

Carpaccio z pieczonych buraków

Buraki to zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw. Była już sałatka z pieczonymi burakami to teraz pora na carpaccio.


Przepis:
  • 2 nieduże buraki
  • 40g. sera feta
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do miękkości sprawdzając cienkim nożem lub widelcem czy już są upieczone - jeśli miękko wchodzi w burak, to jest on już upieczony. Zajmuje to od pół godziny do godziny w zależności od rozmiaru buraka.
W między czasie na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Gdy buraki ostygną obieramy je i kroimy na bardzo cienkie plasterki. W ten sposób przygotowane buraki układamy na talerzu, posypujemy serem feta, słonecznikiem, pieprzem i polewamy oliwa z oliwek.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz