czwartek, 1 marca 2012

Orzechowe curry z kurczakiem

Trochę inne spojrzenie na curry. Inspiracja pochodzi ze strony bbc good food.


Przepis:
  • 1 papryczka chilli, posiekana bez pestek
  • mały kawałek startego świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża marchewka 
  • 1 cebula
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 5 łyżek masła orzechowego (może być z kawałkami orzeszków)
  • 100 ml bulionu
  • 100 ml jogurtu greckiego 
Wykonanie
Na rozgrzanej patelni brązowimy kurczaka pokrojonego w kostkę, dodajemy cebulę, papryczkę chilli, posiekany czosnek, imbir i marchewkę pokrojoną w plasterki. Wszystko chwilę razem przesmażamy i dodajemy masło orzechowe, zalewamy bulionem i dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy groszek i jogurt grecki, jeszcze chwilkę razem gotujemy i gotowe. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego ;)

3 komentarze: