środa, 29 lutego 2012

Bulgur z warzywami

Ten rodzaj kaszy jest świetnym zamiennikiem ryżu i kuskusu. Bulgur, bo o nim mowa, są to łamane ziarna pszenicy, które zawierają dużo błonnika i białka przez co są zdrowsze. U mnie dzisiaj przepis na bulgur z warzywami pieczonymi w piekarniku.


Przepis:
  • 100 g bulguru
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w większą kostkę, wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Warzywa polewamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy, dodajemy ulubione zioła i razem mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25-30 min.
W tym czasie przygotowujemy bulgur według instrukcji podanej na opakowani.
Gotowe warzywa mieszamy razem z bulgurem i gotowe.
Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. Bulgur odkryłam niedawno i pokochałam po pierwszym spróbowaniu. Robimy z kurczakiem i papryką podobnie jak risotto - pychota. Twoja wersja bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń