Przepis:
- 3-4 marchewki
- 1 mała cebula
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 ziemniak
- 600 ml. bulionu
- kawałek imbiru
- sól, pieprz
Cebulę, czosnek i papryczkę chili (u mnie bez pestek) drobno siekamy, imbir obieramy i trzemy na tarce. Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Na oliwie obsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek, chili i imbir. Wszystko dusimy aż zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem.
Do garnka dorzucamy marchewkę i ziemniaki, zalewamy bulionem i gotujemy aż marchewka będzie miękka. Następnie zupę blendujemy i doprawiamy według uznania. Na koniec, jeżeli zupa jest za ostra, możemy dodać mleka, śmietanki lub mleka kokosowego, które też świetnie pasuje.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz