Przepis:
- 3 i 1/4 szkl mąki (ja dodałam mąki razowej)
- 1 i 1/2 szkl wody
- 1 łyżeczka drożdży sypkich
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wodę wlewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy, a następnie wyrabiamy około 5 minut lub 2 minuty mikserem. Ciasto jest lepkie i luźne. Masę przekładamy do lekko natłuszczonej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia, po wyjęciu ciasta z lodówki, formujemy bagietki i układamy na blaszce do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie bagietki smarujemy wodą i nacinamy ostrym nożem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 235 stopni i pieczemy około 25 minut.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz