poniedziałek, 6 lutego 2012

Domowe hamburgery

Domowa wersja najpopularniejszego fast food'a - hamburger. W przeciwieństwie do tych kupowanych w budkach lub znanych sieciowych "restauracji", my wiemy co znajduje się w naszym hamburgerze.


Przepis (na 2 hamburgery):
  • 320 gr. wołowiny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • odrobina sosu worcestershire
  • pieprz
  • 2 bułki do hamburgerów
  • nasze ulubione warzywa jako dodatki
  • ser żółty
  • ketchup, majonez, musztarda
Wykonanie:
Wołowinę mielimy przez maszynkę, dodajemy do niej musztardę, sos, posiekaną cebulę i doprawiamy pieprzem. Z masy formujemy 2 kotleciki o średnicy troszkę większej niż nasza bułka i grubości około 1 cm. Nasze hamburgery smażymy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, w tym czasie podpiekamy bułki, a następnie układamy wszystko w hamburgera wedle naszego uznania... i gotowe. Oczywiście najlepiej smakuje z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego ;)


5 komentarzy:

  1. Jeśli już musi być fast food to tylko taki - domowy! Piękny ten hamburger;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy fast food to zdecydowanie domowy ;) najsmaczniejszy i przynajmniej wiesz co jesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fast food tylko domowy :) ale nie dałabym takiej ilości sosu ^^ a te ziemniaczki.. mniam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega wypas domowy Fast food :)

    OdpowiedzUsuń
  5. taki domowy fast food to mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń