Spieczone i kruche z zewnątrz i miękkie w środku- po prosty pycha.
Przepis:
- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 3 białka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego cukier, gdy cukier już sie rozpuści dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy.
Z białek ubijamy sztywną pianę i pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwile mieszamy.
W ten sposób przygotowaną pianę dodajemy do przestudzonej masy kokosowej i delikatnie mieszamy.
Następnie formujemy średniej wielkości kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Gotowe ;)
Śliczne i pyszne;) Zapisane do zrobienia, dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńU mnie jutro będą kokosanki;) Twoje wyglądają bardzo kusząco;)
OdpowiedzUsuńgenialne! nigdy nie robiłam. Twoje zachwycają!
OdpowiedzUsuńSmaki z dzieciństwa :) Nigdy jednak nie próbowałam zrobić takich kokosanek sama.
OdpowiedzUsuń