Przepis:
- 150 gr. wędzonego łososia
- 4-5 małych buraczków (mogą też być buraczki ze słoika w zalewie)
- kwaśna śmietana
- 2 łyżeczki chrzanu
- cytryna
- ocet balsamiczny
- ulubione zioła
Jeżeli używamy świeżych buraczków to owijamy je w folię aluminiową i pieczemy przez około 1 godzinę (zależy od ich wielkości) w temperaturze 180 stopni.
Upieczone i ostudzone buraczki obieramy i kroimy na ćwiartki lub plasterki (jak kto woli). Układamy je na talerzu, polewamy odrobiną octu balsamicznego. Na buraczkach układamy wędzonego łososia i polewamy śmietaną wymieszaną z chrzanem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie pieprz i oregano).
Smacznego ;)
Ależ mnie teraz kusi ta sałatka. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje połączenie łososia i buraczków. Na oko zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuń