środa, 8 lutego 2012

Sałatka z pieczonych buraczków i łososia

Szybka (nie licząc pieczenia buraków), smaczna i zdrowa przekąska. Polecam ;)


Przepis:
  • 150 gr. wędzonego łososia
  • 4-5 małych buraczków (mogą też być buraczki ze słoika w zalewie)
  • kwaśna śmietana
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • cytryna 
  • ocet balsamiczny
  • ulubione zioła
Wykonanie:
Jeżeli używamy świeżych buraczków to owijamy je w folię aluminiową i pieczemy przez około 1 godzinę (zależy od ich wielkości) w temperaturze 180 stopni.
Upieczone i ostudzone buraczki obieramy i kroimy na ćwiartki lub plasterki (jak kto woli). Układamy je na talerzu, polewamy odrobiną octu balsamicznego. Na buraczkach układamy wędzonego łososia i polewamy śmietaną wymieszaną z chrzanem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie pieprz i oregano).
Smacznego ;)

1 komentarz:

  1. Ależ mnie teraz kusi ta sałatka. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje połączenie łososia i buraczków. Na oko zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń