Przepis:
- 2/3 szkl. mąki
- 1/3 szkl. cukru (u mnie brązowy)
- 1łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki
- 1/2 szkl. drobno posiekanego ananasa
- 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- opakowanie (175g) serka kremowego np. Philadelphia
- 3 łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe
W jednej misce mieszamy najpierw wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sodę. W drugiej misce mieszamy jajka z olejem i połączyć ze składnikami suchymi.
Następnie dodajemy marchewkę, orzechy i ananasa (jeżeli ciasto jest zbyt gęste to możemy dodać mleka).
Ciasto wykładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 min.
W między czasie mieszamy serek razem z cukrem pudrem na gładką masę, którą smarujemy muffinki po wystygnięciu.
Smacznego ;)
ta czapa jest urocza!:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają doskonale pod tą czapą:) Małe pyszności!
OdpowiedzUsuńSzybki, nieskomplikowany - ale efekt niesamowity :)
OdpowiedzUsuń