poniedziałek, 26 marca 2012

Szarlotka sypana

Jest to chyba najłatwiejsze ciasto do upieczenia, które zawsze wychodzi. Nawet osoby bez talentu w tej dziedzinie nie muszą się obawiać zakalca. A smak jabłek z cynamonem... klasyczne połączenie


Przepis:
  • szkl. mąki
  • szkl. kaszy manny
  • szkl. cukru (ja daję pół)
  • 1-2 kg jabłek
  • pół kostki masła
  • cynamon
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Suche składniki mieszamy w misce. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Tortownicę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy 1/3 suchych składników na to wykładamy połowę jabłek i posypujemy cynamonem. Kolejna warstwa to suche składniki, następnie jabłka i cynamon, i na wierzch pozostała sucha mieszanka. Wszystko zakrywamy masłem (zmrożonym) startym na grubych oczkach. Tortownicę owijamy folią aluminiową po to, by w razie czego masło nie wypływało spodem lub wstawiamy do innej blaszki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. i pieczemy szarlotkę około 1 godziny.
Smacznego ;)



2 komentarze: