Przepis:
- szkl. mąki
- szkl. kaszy manny
- szkl. cukru (ja daję pół)
- 1-2 kg jabłek
- pół kostki masła
- cynamon
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Suche składniki mieszamy w misce. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Tortownicę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy 1/3 suchych składników na to wykładamy połowę jabłek i posypujemy cynamonem. Kolejna warstwa to suche składniki, następnie jabłka i cynamon, i na wierzch pozostała sucha mieszanka. Wszystko zakrywamy masłem (zmrożonym) startym na grubych oczkach. Tortownicę owijamy folią aluminiową po to, by w razie czego masło nie wypływało spodem lub wstawiamy do innej blaszki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. i pieczemy szarlotkę około 1 godziny.
Smacznego ;)
lubie te szarlotke:)
OdpowiedzUsuńCudowna klasyka! Częstuję się:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!