Przepis:
- 50 dag łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- 10 pieczarek
- 2 papryki
- garść suszonych grzybów
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- papryka słodka i ostra
Mięso kroimy w kostkę.Posypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.W między czasie zalewamy suszone grzyby wrzątkiem i czekamy aż zmiękną,warzywa obieramy i kroimy w kostkę.W szerokim garnku rozgrzewamy połowę oliwy podsmażamy na niej cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mięso i smażymy około 10 minut. Namoczone grzyby kroimy i paski a wodą w której się moczyły podlewamy mięso i dusimy pod przykryciem aż będzie na pół miękkie. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i dusimy wszystko razem. Doprawiamy do smaku i gotowe. Najlepiej smakuje podane z kaszą gryczaną i surówką z buraczków.
Smacznego ;)
Wygląda fajnie.Też tak smakuje?
OdpowiedzUsuńNo pewnie ;)
OdpowiedzUsuń