wtorek, 20 marca 2012

Eintopf w stylu gulaszu

Danie jednogarnkowe, łatwe w przygotowaniu i odpowiednie na deszczowe i chłodne dni. Czyli ostatni dzwonek na przygotowanie dania zanim wiosna zagości na dobre i bedziemy mieli ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Zatem do dzieła.


Przepis:
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 10 pieczarek
  • 2 papryki
  • garść suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • papryka słodka i ostra
Wykonanie:
 Mięso kroimy w kostkę.Posypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.W między czasie zalewamy suszone grzyby wrzątkiem i czekamy aż zmiękną,warzywa obieramy i kroimy w kostkę.W szerokim garnku rozgrzewamy połowę oliwy podsmażamy na niej cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mięso i smażymy około 10 minut. Namoczone grzyby kroimy i paski a wodą w której się moczyły podlewamy mięso i dusimy pod przykryciem aż będzie na pół miękkie. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i dusimy wszystko razem. Doprawiamy do smaku i gotowe. Najlepiej smakuje podane z kaszą gryczaną i surówką z buraczków.
Smacznego ;)

2 komentarze: