piątek, 23 marca 2012

Łosoś pieczony z czerwonym pesto

Dzisiaj podaję przepis na danie lekkie, szybkie i zdrowe. Za oknem świeci u mnie słońce więc mniej czasu będę spędzać w kuchni i dlatego szukam przepisów jak najmniej skomplikowanych i lekkich. Właśnie taki jest łosoś zapiekany z pesto z suszonych pomidorów.



Przepis:
  • 2 filety z łososia
  • 3 łyżki pesto z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • świeżo mielony pieprz, sól morska
Pesto:
  • 4-5 kawałków suszonych pomidorów
  • garść orzeszków pinii
  • garść tartego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pesto mielimy ręcznym blenderem.
Łososia płuczemy, osuszamy solimy i pieprzymy. Układamy rybę w małym naczyniu żaroodpornym. Pesto mieszamy z jogurtem i wykładamy na łososia. Całość posypujemy połową szczypiorku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Podajemy ze świeżym szczypiorkiem.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz