Już kilka dni "chodziło" za mną jakieś ciasto drożdżowe, wiec w końcu zabrałam się do roboty. W ten właśnie sposób dzisiaj przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z cynamonem. Łatwe i jak na ciasto drożdżowe dosyć szybkie.
Przepis:
- szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki
- 100 gr. mała (roztopione i ostudzone)
- szczypta soli
- 35 gr. drożdży
- 6 łyżek cukru
Nadzienie:
- 50 gr. masła
- pół szklanki brązowego cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Z drożdży połowy mleka cukru i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać pozostałą mąkę, jajka, cukier, mleko i masło, i dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na około 2 godziny żeby podrosło.Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnice i jeszcze raz wyrobić, w celu odgazowania.
W tym czasie można przygotować nadzienie: Masło rozpuścić, dodać cukier i cynamon i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować nadzieniem i zwinąć jak roladę. Pokroić na mniej więcej równe kawałki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do dołu. Należy zostawić między bułeczkami dość spory odstęp, bo sporo urosną. Odstawić pod przykryciem do napuszenia na około 15 – 20 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
uwielbiam drożdżowe wypieki! tez nie dawno robiłam podobne bułeczki - jednak Twoje wyglądają zachwycająco:)
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
OdpowiedzUsuńSkoro łatwe i szybkie, to muszę zrobić! Pyszne:)
OdpowiedzUsuń