- 2-3 kawałki ulubionej rybki (najlepiej filet)
- 200 ml. śmietanki
- 2 łyżki soku z cytryny
- mała cebula
- pieprz cytrynowy
- sól
- koperek (suszony lub świeży)
- szczypta kurkumy
Cebulkę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i rumienimy. W tym czasie śmietankę mieszamy z sokiem z cytryny, koperkiem i resztą przypraw. Na patelni, na której jest cebulka, kładziemy rybę i wszystko zalewamy śmietanką. Wszystko trzymamy na małym ogniu około 15-20 minut, aż sos bedzie gęsty a ryba uduszona.
Smacznego!
Bardzo lubię takie białe, kwaskowe sosy. Dodatek groszku z marchewką do tego jest idealny!
OdpowiedzUsuńjuż kilka razy widziałam mięso czy rybę w cytrynowym sosie, ale jeszcze się nie przełamałam. Może kiedyś ;)
OdpowiedzUsuń