poniedziałek, 30 stycznia 2012

Ryba w sosie cytrynowym

Przepis:
  • 2-3 kawałki ulubionej rybki (najlepiej filet)
  • 200 ml. śmietanki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • mała cebula 
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • koperek (suszony lub świeży)
  • szczypta kurkumy
Wykonanie
Cebulkę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i rumienimy. W tym czasie śmietankę mieszamy z sokiem z cytryny, koperkiem i resztą przypraw. Na patelni, na której jest cebulka, kładziemy rybę i wszystko zalewamy śmietanką. Wszystko trzymamy na małym ogniu około 15-20 minut, aż sos bedzie gęsty a ryba uduszona.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie białe, kwaskowe sosy. Dodatek groszku z marchewką do tego jest idealny!

    OdpowiedzUsuń
  2. już kilka razy widziałam mięso czy rybę w cytrynowym sosie, ale jeszcze się nie przełamałam. Może kiedyś ;)

    OdpowiedzUsuń