Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 250 gr. margaryny lub masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 kg. jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier waniliowy
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły, na koniec dodać cynamon i wymieszać.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować, przełożyć do formy i nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz