piątek, 20 stycznia 2012

Szarlotka

Dzisiaj przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście, która najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi. Pycha!
 

 Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 gr. margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 jajka
    Mus Jabłkowy:
    • 2 kg. jabłek
    • 3 łyżki cukru 
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • cukier waniliowy
    Wykonanie
    Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły, na koniec dodać cynamon i wymieszać.
    Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
    Jedną część ciasta rozwałkować, przełożyć do formy i nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę  cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz