piątek, 27 stycznia 2012

Kleftiko

Była już kuchnia hiszpańska i włoska więc teraz pora na kuchnię grecką. Kleftiko to mięso z warzywami pieczone w pergaminie. Tradycyjnie do jego wykonania wykorzystuje się jagnięcinę, za którą ja nie przepadam, ale równie dobrze można ją zastąpić cielęciną lub wieprzowiną.



Przepis:
  • 400 gr. jagnięciny, cielęciny lub wieprzowiny
  • 2 plastry sera feta
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 25 ml. białego, wytrawnego wina
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn, chili

 Wykonanie:
Mięso pokroić w grubą kostkę. Dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, wino, sok z cytryny, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki, najlepiej na 12-24 godzin.

Ziemniaki, marchewkę oraz cebulę pokroić w grubą kostkę i razem wymieszać (można warzywa posypać przyprawami).
Arkusze pergaminu ułożyć po 2 na sobie, tak żeby tworzyły gwiazdę. Mięso i warzywa rozłożyć po równo na środku każdego pergaminu, a na wierzchu położyć po plastrze pomidora (bez skórki) i posypać pokruszoną fetą. Każdą paczuszkę związać tak aby powstały sakiewki.
Piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego;)

3 komentarze: