Przepis:
- 400 gr. jagnięciny, cielęciny lub wieprzowiny
- 2 plastry sera feta
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pomidor
- 2 łyżki soku z cytryny
- 25 ml. białego, wytrawnego wina
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn, chili
Wykonanie:
Mięso pokroić w grubą kostkę. Dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, wino, sok z cytryny, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki, najlepiej na 12-24 godzin.
Ziemniaki, marchewkę oraz cebulę pokroić w grubą kostkę i razem wymieszać (można warzywa posypać przyprawami).
Arkusze pergaminu ułożyć po 2 na sobie, tak żeby tworzyły gwiazdę. Mięso i warzywa rozłożyć po równo na środku każdego pergaminu, a na wierzchu położyć po plastrze pomidora (bez skórki) i posypać pokruszoną fetą. Każdą paczuszkę związać tak aby powstały sakiewki.
Piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego;)
pysznie tu u ciebie :)
OdpowiedzUsuńdzieki ;)
Usuńsmakuje też świetnie, warto spróbować
OdpowiedzUsuń