Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska, Przepisy Dawne i Nowe"
Przepis:
- 30 dag. kiszonej kapusty
- 20 dag. żeberek (ja daję więcej)
- pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 10 gr. suszonych grzybów
- pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- 30 dag. ziemniaków
- 5 dag. wędzonego boczku
- sól do smaku
Grzyby namoczyć, a następnie ugotować. Z mięsa i włoszczyzny ugotować wywar z dodatkiem przypraw.
Kapustę odcisnąć, zalać wywarem i gotować pod przykryciem ok. 1 godziny. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Do ugotowanej kapusty dodać pokrojone mięsko, grzyby, marchewkę i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, zrumienić razem na patelni i dodać do zupy przed podaniem.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz