wtorek, 17 stycznia 2012

Kapuśniaczek

Mój mąż lubi gotowane żeberka i z tego względu jak jest już u nas w domu zupa to właśnie taka gotowana na żeberkach. Tym razem padło na kapuśniak z kiszonej kapusty.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska, Przepisy Dawne i Nowe"



Przepis:
  • 30 dag. kiszonej kapusty
  • 20 dag. żeberek (ja daję więcej)
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 10 gr. suszonych grzybów
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 30 dag. ziemniaków 
  • 5 dag. wędzonego boczku
  • sól do smaku
Wykonanie
Grzyby namoczyć, a następnie ugotować. Z mięsa i włoszczyzny ugotować wywar z dodatkiem przypraw.
Kapustę odcisnąć, zalać wywarem i gotować pod przykryciem ok. 1 godziny. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Do ugotowanej kapusty dodać pokrojone mięsko, grzyby, marchewkę i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, zrumienić razem na patelni i dodać do zupy przed podaniem.



Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz