wtorek, 31 stycznia 2012

Cannelloni ze szpinakiem i fetą

Długo się zastanawiałam co zrobić dziś na obiad, no i przypomniało mi się, że zostało jeszcze trochę fety i szpinaku. Naleśniki były ostatnio wiec tym razem może makaron... i pomysł na obiad gotowy.



Przepis:
  • szpinak
  • ser feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, 
  • oregano, gałka muszkatołowa
  • tarty ser żółty do zapieczenia
Sos beszamelowy:
  • 1,5 dag. masła
  • 2 dag. mąki
  • 250 ml. mleka
  • biały pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle z odrobiną oleju. Dodać szpinak i dusić do momentu odparowania wody. Następnie pokruszyć fetę i wymieszać ze szpinakiem, przyprawić według uznania.
Przygotowaną masą faszerujemy rurki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
W tym czasie robimy sos. Masło roztopić i dodać do niego mąkę, i wymieszać na gładką masę. Zdjąć z ognia i powoli dodawać zimne mleko, cały czas energicznie mieszając. Postawić z powrotem na ogień i gotować do czasu aż zgęstnieję.
W ten sposób przygotowanym sosem polać rurki, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 20 min..

Smacznego ;)

1 komentarz:

  1. Mmm... ostatnio mam szpinakowe dni, a to danie bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń