Przepis:
- szpinak
- ser feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz,
- oregano, gałka muszkatołowa
- tarty ser żółty do zapieczenia
- 1,5 dag. masła
- 2 dag. mąki
- 250 ml. mleka
- biały pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle z odrobiną oleju. Dodać szpinak i dusić do momentu odparowania wody. Następnie pokruszyć fetę i wymieszać ze szpinakiem, przyprawić według uznania.
Przygotowaną masą faszerujemy rurki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
W tym czasie robimy sos. Masło roztopić i dodać do niego mąkę, i wymieszać na gładką masę. Zdjąć z ognia i powoli dodawać zimne mleko, cały czas energicznie mieszając. Postawić z powrotem na ogień i gotować do czasu aż zgęstnieję.
W ten sposób przygotowanym sosem polać rurki, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 20 min..
Smacznego ;)
Mmm... ostatnio mam szpinakowe dni, a to danie bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń