Przepis:
- 125 gr. masła
- 250 gr. czekolady min.70% kakao
- 6 jajek
- 150 gr. cukru
- 60 gr. mąki
- 150 gr. czekolady (waszej ulubionej-mleczna, biała lub gorzka)
Masło roztopić razem z czekoladą i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je razem z cukrem na puszystą masę, a białka ubić na sztywną pianę. Masę z żółtek dodawać po 1 łyżce do roztopionej czekolady i powoli, dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i połączyć na jednolitą masę. Na koniec dodajemy ubitą piane i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelać do tortownicy i piec w 165 stopniach przez 45 minut.
Smacznego ;)
Fajna "pajęczyna" na górze :) Polecam też moją wersję ciasta mocno czekoladowego - z miodem. http://czlowiekzlyzka.blog.pl/2013/11/14/ciasto-czekoladowe-z-miodem/
OdpowiedzUsuń