sobota, 28 stycznia 2012

Ciasto czekoladowe

Kto z nas nie lubi czekolady?! Ja za nią przepadam, ale znalezienie przepisu na idealne ciasto czekoladowe nie jest takie łatwe. Jak na razie przepis, który dziś podaję znajduje się na szczycie listy. Jest intensywnie czekoladowe i wilgotne. Pycha ;)



Przepis:
  • 125 gr. masła
  • 250 gr. czekolady min.70% kakao
  • 6 jajek
  • 150 gr. cukru
  • 60 gr. mąki
Polewa:
    • 150 gr. czekolady (waszej ulubionej-mleczna, biała lub gorzka)
    Wykonanie:
    Masło roztopić razem z czekoladą i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je razem z cukrem na puszystą masę, a białka ubić na sztywną pianę. Masę z żółtek dodawać po 1 łyżce do roztopionej czekolady i powoli, dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i połączyć na jednolitą masę. Na koniec dodajemy ubitą piane i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelać do tortownicy i piec w 165 stopniach przez 45 minut.


    Smacznego ;)

    1 komentarz:

    1. Fajna "pajęczyna" na górze :) Polecam też moją wersję ciasta mocno czekoladowego - z miodem. http://czlowiekzlyzka.blog.pl/2013/11/14/ciasto-czekoladowe-z-miodem/

      OdpowiedzUsuń