Przepis:
- ryż do paelli 250 gr
- pojedynczą pierś z kurczaka
- 250 gr. krewetek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół czerwonej papryki
- 1/2 litra bulionu
- pół szklanki mrożonego zielonego groszku
- łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
- szczypta szafranu
- sól i pieprz
- kieliszek białego wina
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę dodajemy posiekany czosnek, paprykę mieloną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, chwilę smażymy.
Następnie dodajemy ryż i znowu chwilę smażymy, aż ryż pokryje się oliwą i wlewamy wino, gdy trochę odparuje dodajemy bulion wymieszany z szafranem. Tradycyjnej paelli nie powinno się mieszać, ale w domu jest to raczej niemożliwe wiec od czasu do czasu mieszamy.
Po około 15 minutach dodajemy krewetki (je żeli mamy świeże to smażymy je na osobnej patelni, a jeżeli nie to dodajemy bezpośrednio do paelli), groszek i paprykę pokrojoną w cienkie paseczki (jeżeli ktoś woli miękką paprykę to dodajemy wcześniej, ja wolę chrupiącą). Trzymać jeszcze chwilę na ogniu aż wszystkie składniki będą ciepłe a na dnie powstanie chrupiąca skorupka.
Smacznego!
hmmmmmmmmmmmm mniammmmmmmmmm! piekna! te kolory!!!
OdpowiedzUsuńkocham ją :) ale jeszcze nie podjęłam się do wykonania w domu :)
OdpowiedzUsuńmoże pora spróbować :)
polecam, warto sprobowac ;)
OdpowiedzUsuń